Honningkagehjerter
Ca. 10 stk
Du skal bruge:
Fordej:
250g honning
250g hvedemel
Resten af ingredienserne:
1 æggeblomme
5g potaske
500g fordej
2,5g ingefær (stødt)
2,5g kanel
2,5g nelikke (stødt)
Fordejen
Bland mel og honning godt sammen, put det i en beholder med låg f.eks. en plasticbøtte eller et patentglas. Stil det et køligt sted i mindst en måned f.eks. i et bryggers eller køkkenskab.
Honningkagehjerter
Rør æggeblommer og potaske sammen i en skål til der ikke er nogle klumper. Bland fordejen og krydderierne med æggeblandingen og ælt det godt sammen i ca. seks til otte minutter. Nu kan du vælge at lade dejen stå i køleskabet et par dage og trække, men kan du ikke vente så længe kan du også vælge at bage med det samme.
Rul dejen ud i ca. 4 mm tykkelse og stik hjerterne ud. Bages i 8-10 minutter alt efter størrelse ved 180 grader. Hold øje med kagerne så de ikke pludselig falder sammen.
Afkøl kagerne på bagepladen og sæt dem på køl i tre til fire dage med et fugtigt klæde over, så de bliver bløde.
Pynt med smeltet chokolade og fyld dem eventuelt med smørcreme.
Tip: Et stort honninghjerte kan godt være overvældende at skulle spise, lav dem med en mindre udstikker i stedet for at få en mere overkommelig størrelse, det ser også sødt ud når man servere dem.
Citronfromage (8 pers.)
Du skal bruge:
150 gr. Forårshonning (mild)
4 Æggeblommer
2 Usprøjtede citroner
1 Vaniljestang
6 Blade husblas
4 Æggehvider
3 dl Fløde
Vask citronerne og riv den gule del af skallen af. Skrab kornene af vaniljestangen. Pisk æggeblommer, honning citron skal og vaniljekorn til det er hvidt og luftigt (det tager lidt længere tid, når der bruges honning i stedet for sukker, til gengæld bliver den lettere). Læg husblasen i blød i koldt vand, stå i ca. 5 min. Kram vandet af husblasen og smelt den i et vandbad. Pres citronerne og hæld saften i den smeltede husblas, under omrøring. Hæld citronsaft/husblas i æggemassen samtidig med at der piskes. Pisk fløden til skum og vend det i æggemassen. Til sidst piskes æggehviderne stive og vendes forsigtig i. Sættes på køl i min 3-4 timer, kan sagtens laves dagen før. Inden servering pyntes med lidt let pisket flødeskum på toppen og evt. et par spiselige blomster fra haven.
Æblegrød med honning
Du skal bruge:
750g Syrlige æbler
2 spsk. Vand
2-5 spsk. Honning
Alt efter temperament kan man skrælle æblerne eller koge dem med skræl. Derefter skæres de ud i både og kernehuset fjernes.
Æblebådene puttes i en gryde sammen med lidt vand, og koges ved svag varme under låg, til de er møre.
Herefter tilsættes honningen. Hvis du ønsker en meget mild honning smag skal du bruge den lyse forårshonning, ønsker du derimod en lidt kraftigere honning smag bør du vælge den mørke sensommerhonning.
Grøden varmes igennem og serveres evt. med mælk eller makroner.
Tip: Prøv også at putte et par tsk. Støt kanel i grøden, så får den en mere julet smag.
Hjemmelavet sennep
Du skal bruge:
50 gr. Gule sennepsfrø
50 gr. Mørke sennepsfrø
225 gr. Honning
80 gr. Hvidvinseddike
Salt
Atamon
Knus sennepsfrøene meget fint i en morter, eller kværn den meget fint i en kaffeværn (som kun bruges til krydderier). Bland sennepspulveret med eddike, så den bliver suget op. Varm honningen op til 40-50 grader og bland det sammen. Smages til med salt. Tilsæt evt. lidt atamon, så holder den sig længere, opbevares i køleskab.
Variant: Til 1 dl. Færdig sennep tilsættes 1 tsk. Lakridspulver. Denne sennep er super til røget laks.
Hjemmelavet mysli med honning.
Du skal bruge:
150 gr. Finvalsede havregryn
150 gr. Grovvalsede havregryn
200 gr. Honning
100 gr. Nødder
100 gr. Rosiner
Havregryn, honning og nødder blandes sammen og stilles i en 200 grader varm ovn i ca. 20-30 min.
Hvert 5 minut røres der i myslien, så honningen fordeles og den bliver sprød. Når myslien er kølet af blandes rosinerne i, brug evt. også andre tørrede frugter. Opbevares i tætsluttende dåse.
Linsesuppe Du skal bruge: 2 Løg1 fed Hvidløg1 spsk. Olie2 dl Linser1-1½ l Bouillon1 ds. Hakkede tomater1 ds. TomatpureSalt/Peber/Chili YoghurtFlydende honning Hæld linserne i en sigte og skyld i koldt vand. Skær løg og hvidløg i tern om svits dem i olien (må ikke tage farve), bland resten af ingredienserne i. Lad suppen koge i ca. 20 min (eller efter anvisning på linserne), Blend suppen med en stavblender og smag til med salt/Peber og Chili (Må gerne være stærk). Serveres rygende varm med en klat Yoghurt og en skefuld flydende honning på toppen.
Salat med kylling (og honning) Du skal bruge: 400g Kylling inderfiletHvidløgsPeberSalt Iceberg salatAgurkCherry tomaterMajsÆrterGulerødder4 dl Perlebyg (koges efter anvisning på posen) 4 spsk Olivenolie4 spsk Hvid balsamico2 spsk HonningSalt Vend kyllingen i salt og hvidløgspeber, steg den i olivenolie. Perlebyg koges. Både kylling og perlebyg køles af. Grønsagerne skylles og snittes. Rør en dressing af olivenolie, hvid balsamico, honning og salt. Det hele blandes sammen og pyntes evt. med krydderurter. Denne salat kan fint gemmes til dagen efter og er rigtig god i madpakken.
Æggesnaps
Du skal bruge:
2 Æggeblommer
75 gr. Mild honning
Blandes og piskes til den er hvid og luftig. Det tager lidt længere tid med honning end med sukker, til gengæld bliver den lettere.
Anvendelses muligheder:
Bruges som topping på øllebrød.
Blandes med vanilie, citronsaft og en liter tykmælk til en dejlig let koldskål.
I bagværk.
Kan blandes med flødeskum til en dejlig råcreme, serveres til friske bær og frugt i tern. Hurtig og nem dessert.
Rabarbersaft med honning
Ca. 2 liter
Du skal bruge:
1kg Rensede rabarber
500g Honning
1 liter Vand
1 Vaniljestang
Saften af 1 citron
Rabarberne skæres i tynde skiver og puttes i en stor gryde sammen med honning, vand og kornene af vaniljestangen. Lad det koge i et par minutter. Derefter hældes det hele gennem en si, så frugtkødet bliver sorteret fra.
Citronsaften kommes i, og rabarbersaften hældes på skoldede flasker. Lad det køle af natten over i køleskab.
Bland op med vand og nyd et dejligt forfriskende glas saft.
Saften kan holde sig en uges tid i køleskab. Hvis du vil have en længere holdbarhed kan du tilsætte lidt atamon inden saften hældes på flasker. Saften kan også fryses.
Frisk Lemonade
Denne lemonade er den perfekte forfriskning på en varm sommerdag
og så er den både hurtig og nem at lave.
Du skal bruge:
4 Citroner
4 Lime
150 g flydende honning
150 g sukker
Pres citroner og lime så al saften kommer ud. Bland sukker, honning, citron- og limesaften i en høj kande eller en skål. Giv den en tur med stavblenderen til sukkeret er opløst. Smag evt. til med mere honning og sukker.
Bland saften op med vand og server iskoldt.
Speltsalat med granatæble
Du skal bruge:
Speltkerner (andre kerner kan også bruges)
1 syrligt granatæble
1-2 spsk. Honning
Persille
Kog kernerne i rigeligt saltet vand i ca. 20 minutter (eller som angivet på pakken). Hæld vandet fra.
Tilsæt honningen, start med en spsk. Rør det godt sammen med kernerne og smag på det inden du evt. putter noget mere i, det kan hurtigt blive for sødt.
Tilsæt granatæblekernerne og hakket persille efter smag. Bland det hele godt sammen og server.
Salaten kan både serveres lun og kold. Den egner sig godt som tilbehør ved aftensmaden eller for sig selv til frokost.
Rødbedesalat med honning og peberrod
Du skal bruge:
500 g rødbeder
2 store syrlige æbler
Revet peberrod
3 spsk. Flydende honning
3 spsk. Citronsaft
3 spsk. Vineddike
3 spsk olivenolie
Salt
Peber
Rødbederne skrældes og rives. Æblerne skæres i tern. Rødbeder, æbler og peberrod blandes. Rør honning, citron, vineddike og olivenolie sammen, tilsat salt og peber. Hæld dressingen over salaten og bland. Lad salaten trække nogle timer inden brug. Smag evt. Til med mere peberrod.
Bønnesalat m/ Honningmarinade
Du skal bruge:
Frosne eller friske bønner
Honning (flydende)
Olivenolie
En god balsamico eddike
Salt
Frisk kværnet peber
Chili (frisk eller tørret)
Bland to dele honning, to dele balsamico og en del olivenolie sammen, rør det godt sammen så væskerne blandes. Smag til med salt, peber og en lille smule chili.
Hæld marinaden over bønnerne.
Salaten kan spises med det samme, men bliver kun bedre af at få lov at stå i køleskab og trække i et par timer inden servering.
Honningsmør m/ kanel
Du skal bruge:
75 g Blødt smør
75 g Honning
Kanel
Bland smør, honning og ca. to teske fulde kanel i en lille skål. Sørg for at røre det godt sammen, så der ikke er nogle smør klumper tilbage. Smag evt. til med lidt ekstra kanel.
Sæt det i køleskabet en times tid så massen bliver kold.
Server til nybagte boller eller på morgenbordet.
Kan holde sig ca. en uge på køl, hvis den ikke når at blive spist inden.
Tip: Du kan også eksperimentere med andre krydderier f.eks. kardemomme.
Honningkagehjerter
Citron fromage
Æblegrød m/ honning
Hjemmelavet sennep
Mysli m/ Honning
Linsesuppe
Salat med kylling
Æggesnaps
Rabarbersaft
Frisk lemonade
Speltsalat m/ granatæble
Rødbedesalat m/ peberrod
Bønnesalat m/ honning
Honningsmør m/ kanel